Címlap

A SEGÍTŐ BESZÉLGETÉS


Életünk során gyakran kerülünk lelkileg nehéz helyzetbe, amit nem tudunk elfogadni, feldolgozni. Betegség, válás, munkahelyi problémák, családon belüli konfliktusok, krízisek a leggyakoribb okok, amelyek a mára már szinte népbetegséggé váló depresszió kialakulásához vezethetnek.
A sorozatos kudarcélmények, az állandó stressz, az önmagammal és másokkal szembeni elégedetlenség olyan helyzetbe sodornak, amikor korábbi életvezetési technikáim csődöt mondanak, úrrá lesz rajtam a kétségbeesés, a rosszkedv.

Gyógyító beszélgetést is mondhatnánk, hiszen egy olyan párbeszédről van szó, amelyben tudatosulnak a segítséget kérő érzései, egyre árnyaltabban látja önmagát és ezáltal környezetét is, megtalálja saját megoldását az eddig elviselhetetlennek tartott helyzetre.
A feldolgozatlan lelki konfliktusok sokszor öltenek testi formát, fej- és hátfájásban, alvászavarban jelentkeznek. Gyakran 3-5 beszélgetés meghozza a változást, máskor, pl. depressziós zavarok, gyászfeldolgozás esetén hosszabb időre van szükség, míg a lelki harmónia újra megteremtődik

Sok esetben nem elegendő csak a segítő beszélgetés, ilyenkor munkatársaink a megfelelő szakemberhez irányítják a beteget. A gyógyszeres kezelés azonban mindig hatékonyabb, ha a beteg a segítő beszélgetésben megkapja a lehetőséget az őt terhelő érzések kimondására.

A mentálhigiénés szakember a támogatva kérdező, az elfogadva együttgondolkodó beszélgetőpartner, aki minden eszközzel segítséget nyújt a konfliktus, a krízis feldolgozásához