Címlap GYIK

GYIK

Gyakran Ismételt Kérdések

1. Hogyan használhatom a fórumot?

A meghirdetett fórumtémákon belül minden regisztrált felhasználó létrehozhatja saját témáját, leírhatja véleményét. Ezekhez mások hozzászólhatnak, vagy új témát indíthatnak.
Reméljük, hogy a vélemény- és tapasztalatcserének ez a módja is közelebb viszi látogatóinkat a válaszadáshoz. A probléma világos, mások számára is érthető megfogalmazása mindig az első lépés a megoldás megtalálása felé.

2. A problémáimat vagy én oldom meg, vagy senki más. Akkor miért kérjek szakembertől segítséget?

A saját problémáját végül valóban mindenki maga oldja meg, hiszen csak saját maga tudja megvalósítani a szükséges változásokat.
Az ehhez vezető utat azonban nem mindig tudjuk egyedül meglátni, megtalálni. Nehéz helyzetekben előfordul, hogy csak a problémát látjuk, vagyis beszűkülünk, a teljes magunkra hagyatottságot és a reménytelenséget éljük meg. Emberi kapcsolataink is gyakran felszínessé válnak, vagy leépülnek, előfordulhat, hogy azt érezzük: teljesen magunkra maradtunk.

Ilyenkor szükség van valakire, aki felénk fordul, aki meghallgat. Elengedhetetlen, hogy kimondjuk, mi bánt, hogy kiöntsük a szívünket.
A nehézségek kimondása, megfogalmazása, szemben az elhallgatással, nélkülözhetetlen a lélek egyensúlyának megtartásához, vagy a megbillent lelki egyensúly visszaszerzéséhez. Ebben tud segíteni a szakember.

3. A segítő beszélgetés miben különbözik egy baráti beszélgetéstől?

Természetes, hogy problémáinkat mindannyian magunk szeretnénk megoldani, vagy ha egyedül nem boldogulunk, akkor egy barátunkhoz fordulunk. Kétségtelen, hogy egy baráti beszélgetés is sokat segíthet: kimondjuk, mi bánt, jó esetben megértést kapunk, és ettől egy kicsit megkönnyebbülünk. Ilyenkor viszont fönnáll annak a veszélye, hogy barátunk is bevonódik érzelmileg a problémás helyzetbe, és együtt merülünk el a bajban, az önsajnálatban, a kesergésben. Jószándékú tanácsait esetleg kioktatásként értelmezzük, ami által csak azt éljük meg, hogy mi magunk tehetetlenek vagyunk, alkalmatlanok saját életünk kézben tartására.

A szakember által vezetett segítő beszélgetés kiindulópontja, hogy az aktuálisan nehézséggel küzdő egyén önmaga legjobb ismerője.Csak abban segít neki,hogy meg tudja fogalmazni azt, amit érez, és közölni kíván, hogy megtalálhassa a számára elfogadható, kivitelezhető megoldást. Nem ad tanácsot, kész megoldást, de támogató kérdéseivel a megoldáshoz visz közelebb. S mivel érzelmileg nem része a konfliktusnak, hatékonyan tud segíteni.
Ahhoz, hogy a segítő szakember ezt a folyamatot képes legyen kézben tartani és végigvinni, szüksége van szakmai tudásra, képzettségre, tapasztalatra és elmélyült önismeretre, amelyekkel barátunk nem feltétlenül rendelkezik.

4. Szerintem szükségünk van párterápiára/családterápiára, de a párom/gyerekem úgysem jönne el.

Természetes, hogy a pár vagy a család tagjai közül valaki előbb ismeri fel a nehézségeket, mint a többiek, és előbb érlelődik meg benne a szándék a segítségkérésre.
A segítséget igénybe venni vonakodó családtagokat meg lehet nyugtatni, hogy a családterápiás üléseken nem vádaskodunk, nem keresünk bűnbakot. A családterápia célja, hogy a család saját belső erőforrásait mozgósítva, a családtagok kölcsönös megértését és elfogadását erősítve segítse, hogy a családban egy új, harmonikusabb egyensúly alakuljon ki.

Amennyiben csak az egyik családtag gondolja úgy, hogy segítségre van szükség, lehetőséget biztosítunk számára egyéni konzultációra, amikor a helyzet ismeretében megbeszéljük, hogyan lehetne motiválni a vonakodó családtagokat a közös munkára. Jó esetben a következő alkalommal már az egész családdal dolgozhatunk. Nem egyszer tapasztaljuk, hogy az elzárkózónak hitt családtag is sokkal nyitottabb és együttműködőbb, mint gondoltuk, főleg, ha már megismeri a családterápia működési elveit.
Elképzelhető, hogy végül mégsem sikerül a többi családtagot bevonni a munkába. Ekkor javasoljuk a rendszerszemléletű (a család működésére fókuszáló) egyéni segítő beszélgetést az egyén számára.